Konsomasyon Taburesi

28 Mart 2009 Cumartesi

Konsomasyon Taburesi 157

" ...çok mu dedim, eh! 50 milyonunu kes, verme..." diyen titiz Hüseyin Usta’nın tamir ve badana sonrasında bir iyi süpürdüğü evini, İstanbul dönüşü kıyı köşe temizleyip yerleştiren “abla”, anneler günü için gelip evini hafta sonu şenlendiren kızkardeşlerini yolculadıktan bir kaç gün sonra yine yola dökülür. Bu kez hedefi, ortanca kızkardeşinin evini toplayıp taşınmasına yardım etmek üzere, Bursa’dır!

Ağırlıklı eşyasını, zaman içinde lojmanın diğer odalarına, giysi dolapları içine yatakların üzerine yayılmış kitapların oluşturduğu evi toparlaması 1.5-2 gün alan “abla” kitaplardan, Marketçi Rıza’dan aldığı temiz bisküvi kolileriyle 15-20 parçalık bir seri üretir. Pazar sabahı 8’de gelen ve ortanca kızkardeşiyle şoför mahaline yerleştikleri kamyonetle şehrin mutena bir semtine yönelirler, eşyanın beşinci kata taşınması bir yarım gün alır.

İzleyen hafta, gelip giden elektrikçi, su tesisatçısı, TV aboneliği teknisyenleri... trafiği arasında yerleşme ayrıntılarıyla geçerken, bir akşam üzeri, yüzünde esrarengiz bir tebessümle "seninle yapmamız gereken önemli bir iş var!" diyen ortanca kızkardeş yorgun “abla”yı önüne katar, şehrin ortasından raylı hat da geçen ana caddelerinden biri üzerine yeni açılmış bir Kafkas şubesine sokar. İçinde bulunduğu çarşı kompleksiyle uyumlu kristal avizelerle süslü ışıl ışıl, serin tatlı dükkanının kırmızı kumaş kaplı, kristal düğmeli sandalyelerine yığılan kardeşler önlerindeki kutlama pastaları seçenekleri kataloğundan kendilerine/duruma özgü bir pasta seçmeye çalışırlar. Esrar çözülmüştür: “Abla”nın birkaç gün sonraki 50. yaşgünü pastasının özel birşey olması gerektiğini düşünen, içindeki neşeli çocuğu hiç yitirmemiş ortanca kızkardeş dükkan personeline doğum günü çocuğunun, açıklama sırasında yüzü hafifçe kızaran “abla”sı olduğunu coşkuyla bildirir! Yetişkinler için en fazla futbol takımı renkli, nazar boncuğu ya da güllerle kaplı kalp şekilli pastaları kapsayan katalog normal doğum günü çocuklarına yönelik olduğundan bir seçim yapmakta zorlanan “abla” bir zaman grafik eğitimi almış kafa dengi, hevesli çalışanla birlikte ufak bir kağıda çiziktirerek irice bir F harfinden oluşan ve 50. Yılında yazıları taşıyan bir pasta tasarlarlar.

2008 yılı 5. ayının 23. günü, Dünya planetindeki 50. Yılını geride bırakışını birlikte kutlamak üzere İstanbul’dan gelen küçük kızkardeşin değerli katılımıyla üç kızkardeş sessiz minik bir kutlama yaparlar. Cep telefonu kullanmadığından gün ve gece boyu kızkardeşlerinin telefonlarından kutlama mesajları alan “abla” teyzesinden gelenin de içeriğinin aynı olduğundan emindir; Hayır, ne yazık teyze, ailenin en sevilen kişilerinden damadının beklenmedik genç ölümünü bildirmek üzere aramıştır!

Kızkardeşler ertesi sabah, bahçelerde balkonlarda yaşamayı seven kalender Bursalıların uyuduğu erken bir saatte, babasını uğurlamaya hiç de hazır olmayan 16 yaşında genç bir kızın annesi, şaşkın sevgili kuzenlerinin acısını paylaşıp, tek bir gün kalp kırmışlığına tanık olmadıkları beyefendi eşini toprağa vermek üzere İstanbul yoluna koyulurlar.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa

+